Одеська енергетика прямує за сонцем

Три сонячні електростанції мають запрацювати на Одещині вже наступного року. Про це домовилися Одеська обласна державна адміністрація та енергетичний холдинг KNESS GROUP, який будує та обслуговує сонячні електростанції.

kness groupНові станції генеруватимуть 86 МВт електроенергії. Це має збільшити обсяг генерованої в області сонячної електроенергії на понад третину – нині він становить 220 МВт. Загалом потужність СЕС не велика – Дніпрогес дає у 5 разів більше. Але для Одещини, яка майже не має власних генеруючих потужностей, цей сонячний ресурс може виявитися вельми доречним. На великій частині півдня області значний енергодефіцит з огляду на нестачу ліній електропередач. Коли наша енергетична система працює у штатному режимі, вона цілком здатна забезпечити всю країну електроенергією. Однак не в усі її точки прокладено належної потужності лінії.

У проект буде залучено понад 80 мільйонів доларів українських, американських та європейських інвесторів.

Голова Одеської ОДА Максим Степанов пообіцяв усіляку підтримку цього проекту. Зокрема в оформленні відповідних земельних ділянок, підключенні до мереж тощо. Очікують, що після реалізації проекту будівництва трьох сонячних електростанцій в Одеській області буде створено 40 постійних робочих місць. До будівництва також буде залучено це майже 500 фахівців на тимчасовій основі. Максим Степанов особливо підкреслив, що йдеться про працевлаштування у сільській місцевості, де не завжди можна знайти роботу.

Директор KNESS GROUP Сергій Шакалов зазначив, що спільними зусиллями влади і бізнесу вдасться прискорити розвиток альтернативної енергетики в краї.

Іван Шевчук, «Урядовий кур’єр»

 

Може зацікавити

GreenExpo 2024