Укренерго готується до впровадження спільних аукціонів з розподілу міждержавних перетинів з чотирьома країнами ENTSO-E

UkrenergoУкренерго узгодило план-графік впровадження спільних (скоординованих) аукціонів з розподілу міждержавних перетинів із системними операторами (ОСП) країн ENTSO-E та їх регуляторами — Польщі Словаччини, Угорщини та Румунії. Домовленості укладені під час спільної наради, яка відбулася на початку квітня у Відні під головуванням Секретаріату Енергетичного Співтовариства.

Спільні аукціони з розподілу міждержавних перетинів між Україною та сусідніми ОСП зони ENTSO-E значно спрощують експорт/імпорт електроенергії до/з Європи. А саме забезпечують безперешкодний доступ всіх учасників ринку до пропускної спроможності міждержавних перетинів, мінімізують кількість процедур, необхідних для забезпечення міждержавної торгівлі електроенергією, та значно прискорюють їх проходження. Ці заходи створюють умови для максимальної конкуренції між виробниками та імпортерами електричної енергії та утворення справедливої ринкової ціни на неї.

Спільні аукціони впроваджуються у відповідності до вимог українського законодавства та міжнародних зобов’язань України щодо імплементації Регламенту (ЄС) № 714/2009 про умови доступу до мережі для транскордонного обміну електроенергією.

Відповідно до плану-графіку до кінця 2020 року необхідно розробити та погодити між Укренерго, НКРЕКП та ОСП Польщі Словаччини, Угорщини та Румунії та їх регуляторами низку документів.

Серед них Правила розподілу та Договір про спільний розподіл міждержавних перетинів, в якому мають бути передбачені процедура та формати обміну інформацією тощо. Впровадження спільних аукціонів заплановано до кінця 2020 р. (для розподілу міждержавних перетинів на 2021 р.).

Також сторони попередньо погодили розмежування функцій під час проведення аукціонів (див. таблицю нижче). Так, аукціонний офіс Укренерго буде проводити всі види аукціонів на перетинах між Україною та Польщею, Словаччиною і Молдовою, а також річні та місячні — на перетинах з Румунією, та добові — з Угорщиною. Річні та місячні аукціони на перетинах з Угорщиною проводитиме ОСП MAVIR, а добові на перетинах з Румунією — ОСП Transelectrica.

НЕК «Укренерго»

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні
ОЕС України