Кабмін передав Укренерго до сфери управління Мінфіну

НЕК «Укренерго»Цілісний майновий комплекс ДП «Національна енергетична компанія «Укренерго» передається зі сфери управління Міненерговугілля до сфери управління Мінфіну відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів від 14 листопада 2018 року №1001.

«Це дасть змогу не лише забезпечити виконання відповідних вимог незалежного ринку в частині відокремлення генерації та постачання електроенергії від її транспортування, а й прискорить процеси прозорої корпоратизації компанії», – прокоментував це рішення Міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко у вівторок.

Він зазначив, що напередодні в Брюсселі українська делегація на чолі з прем'єром Володимиром Гройсманом досягла важливих домовленостей про співпрацю з партнерами з ЄС за кількома напрямами – від безпеки та реформи митниці до інтеграції у спільний енергетичний і цифровий простір, і енергетичне питання було одним із ключових.

За словами міністра, передання Укренерго в управління Мінфіну є важливим кроком щодо створення передумов для успішного проходження компанією сертифікації відповідно до стандартів загальноєвропейської енергосистеми ENTSO-E для приєднання до неї в майбутньому.

Як повідомлялося, Міненерговугілля 18 жовтня повідомило, що комісія з реорганізації Укренерго, яку з 9 жовтня очолює заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Михайло Близнюк, «з метою якісного завершення процесу реорганізації» ухвалила рішення про перехід повноважень з управління НЕК до голови комісії.

Водночас в Укренерго заявляють про свідоме перешкоджання корпоратизації та процесу впровадження ринку електроенергії з боку комісії з реорганізації, склад якої затверджує профільне міністерство.

У рамках корпоратизації НЕК Кабмін уже затвердив нову наглядову раду компанії з більшістю незалежних членів.

UAenergy

За темою:

Всеукраїнська Енергетична Асамблея закликає Президента і Прем’єра втрутитися у ситуацію навколо корпоратизації НЕК «Укренерго»

Міненерговугілля продовжує спроби завести під свій контроль Укренерго всупереч вимогам ЄБРР і Прем’єр-міністра

Рішення щодо переходу повноважень з управління Укренерго до голови комісії Міненерговугілля з реорганізації НЕК

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні
ОЕС України