Програма «теплі кредити»

Енергоефективні заходи – правильний і надійний спосіб зменшити витрати на комунальні послуги

«Програма «теплих кредитів» вже запрацювала і має велике соціальне значення. Адже сьогодні чимало сімей відчувають труднощі при сплаті за комірне. І саме енергоефективні заходи – максимально простий і правильний спосіб оптимізувати енергоспоживання та зекономити на рахунках», - повідомив Костянтин Гура, т.в.о. Голови Держенергоефективності, в ефірі Громадського радіо.

За 6 років державною допомогою в рамках «теплих кредитів» скористалося більше 850 тис. родин, які інвестували до 9 млрд грн в енергоефективність своїх осель, а держава повернула 3,3 млрд гривень.

Оцінка «теплих кредитів» свідчить, що в середньому економія природного газу домогосподарством-учасником програми становить 30%.

При цьому є численні історії родин, які досягли ще більшої – до 50% - економії витрат на комунальні послуги після впровадження цілого комплексу різних заходів з енергоефективності.

Нагадаємо, що у цьому році домогосподарства можуть залучити «теплі кредити» та отримати:

  • 35% компенсації суми кредиту – на енергоефективні заходи в індивідуальних будинках (утеплення, заміна вікон, встановлення сонячних колекторів, теплових насосів, електрозарядок для авто, розумних лічильників електроенергії, електроакумулюючих систем тощо);
  • 20% - на твердопаливні котли.

Крім цього, Костянтин Гура повідомив, що Держенергоефективності вже підготовлено концепцію нової державної цільової програми з енергоефективності на 2022-2026 роки. Обсяг прогнозованого фінансування програми на 5 років – 10 млрд гривень. Програма передбачатиме державну підтримку у вигляді компенсації за кредитами не лише для населення, а й для підприємств, бюджетної сфери, транспорту, біоенергетики.

«Ми переконані у тому, що програма співфінансування енергоефективних заходів буде результативною як для її учасників, так і для економіки у цілому. Якщо, наприклад, за «теплими кредитами» мультиплікатор інвестицій в економіку становить 2,7, то за програмою на 5 років – 4. Це відображає позитивний і суттєвий вплив програми на активізацію економіки», - пояснив К.Гура.

Довідково
З жовтня 2014 року для населення та ОСББ діє розроблена Держенергоефективності та запроваджена Урядова програма «теплих кредитів».
Орієнтовний перелік енергоефективного обладнання та/або матеріалів, які є складовими (комплектуючими) устаткування та матеріалів, що визначені Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2011 року № 1056

Держенергоефективності

Може зацікавити

Порядок розподілу електроенергії для споживачів
GreenExpo 2024