Імпорт електроенергії

Енергетичні акценти, або новітня історія дефіциту

Сьогодні - про імпорт електроенергії з європейських країн.

Подія, під назвою «дефіцит генеруючої потужності та електроенергії 2024» насправді має безліч причин.

♦ В попередньому дописі ми розглянули наслідки від впливу на стан ОЕС тільки однієї, але найбільш впливової причини: фізичне знищення енергоблоків ТЕС та ГЕС, що призвело до миттєвої втрати власної генерації електроенергії від ракетних атак.

♦ Проте інші, не менш руйнівні, причини «ринково-неринкового» штибу продовжують «покриватися» за війною і терпляче чекають на їх дослідження та усвідомлення.

Бо, іншому випадку, існує висока вірогідність продовження розвитку негативних сценаріїв від невиправлених минулих управлінських помилкових рішень, рівно, як і ухиляння від прийняття нових, непопулярних, але обов’язкових стабілізаційних рішень.

  • На цю мить імпорт електричної енергії в обсязі до 1,7 ГВт мав би стати одним із базових ринкових інструментаріїв збалансування енергосистеми, проте не став, щось заважає.
  • Майже кожну добу НЕК Укренерго залучає аварійну допомогу.
  • Практично кожну добу НЕК Укренерго дає команду на цілодобове застосування графіків погодинних вимкнень.
  • Дозволена потужність імпорту в 1,7 ГВт протягом доби через ринковий механізм «імпортного ПСО тільки для промисловості» не вибирається.
  • Мехнізм поєднання «хаосу» на РДН «там» і «досконалості» на ринку прямих контрактів «тут» з поставленою задачею не справляється.
  • Графіки обсягів погодинного імпорту електроенергії за кожний день, та середньозважені за тижень для потреб промислових підприємств в червні 2024 року додаються.

♦ Енергосистема орієнтовно втратила 3-4 ГВт базового навантаження, що несла теплова вугільна генерація. Допоки ці 3-4 ГВт не будуть відновленні, вся потужність, що буде залучатися по імпорту, та генеруватися «новою побудованою розподіленою газовою генерацією», включно з маневровою, буде лягати в «базу».

♦ Тому, і якнайшвидше, всі доступні 1,7 ГВт потужності по імпорту, а краще 2,5 ГВт, мають почати закуповуватися рівним базовим графіком. Для цього треба вітчизняний РДН також відкрити для імпорту.

Так, ціна імпортної електроенергії в певні години, та дні може стати «замикаючою».

Трейдерні компанії, які здатні виконати цю місію, є. Потреба теж є.

Справа за змінами до правил по сегментам та синхронізації сегментів ринків в цілому.

Так вважаю, ділюся.

За темою:

Еволюція у всій своїй нещадності та красі
Еволюція у всій своїй нещадності та красі [2]

Може зацікавити

Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень