Актуальні питання засідання Ради ОРЕ

Актуальні питання засідання Ради ОРЕ 25.11.2015

25 листопада 2015 року відбулося чергове засідання Ради ОРЕ, на якому були присутні представники Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї (ВЕА).

Хочемо з вами поділитися важливою інформацією з наступних питань, які розглядались на засіданні:

  • Про стан розрахунків на ринку електричної енергії за жовтень та 10 міс. 2015 р.;
  • Про кредитування виробників електричної енергії Ощадбанком;
  • Про судові позви Ощадбанку до ДП «Енергоринок»;
  • Про пропозиції ВЕА щодо перегляду умов контакту на імпорт електроенергії з РФ.

По суті окреслених питань:

  1. Стан розрахунків між учасниками оптового ринку електричної енергії продовжує погіршуватись. Рівень поточної оплати обленерго за жовтень склав 90,6%, їх поточна заборгованість за цей період зросла на - 1,1 млрд грн. Загальна заборгованість постачальників електроенергії (станом на 01.11.15) перед ОРЕ склала - 28 млрд. грн. Однією з основних причин зростання заборгованості - є неповні розрахунки теплокомуненерго, водоканалів, вугільних підприємств. Також не вирішено питання покриття з держбюджету пільг, субсидій та різниці в тарифах. Сьогодні вже можна стверджувати, що ринок електричної енергії не може функціонувати без кредитних ресурсів.
  2. Було поінформовано, що Ощадбанк, який є одночасно і банкіром ОРЕ вже двічі не приймав участі в тендері, який був організований для додаткового залучення коштів в розмірі 500 млн.грн., які вкрай необхідні для виробників електроенергії. Представник Ощадбанку поінформував, що це було усвідомлене рішення банку. В чому реальна причина цього рішення – достеменно не відомо.
  3. ДП «Енергоринок» поінформував, що Ощадбанк звернувся до судових інстанцій з позовом до підприємства про стягнення коштів, які банк видав групі компаній «Солар» в минулі роки на будівництво сонячних електростанцій в Криму. Поки невідомими залишаються причини, деталі та обставини, але одразу виникають наступні запитання: чому державний банк з цим позовом звернувся до державного підприємства, а не в міжнародні судові інстанції. Треба усвідомити, що ці кошти будуть стягнуті зі споживачів на території України.
  4. Всеукраїнська Енергетична Асамблея направила до ради ОРЕ пропозиції щодо контакту на імпорт електричної енергії з РФ у разі, якщо буде прийняте рішення про доцільність його укладання на наступний рік.

Ці пропозиції розроблені на підставі досвіду імпортування електричної енергії в 2015 році та виявленими суттєвими недоліками. З повним текстом пропозицій ВЕА можете ознайомитися у наступному файлі.

Якщо у вас є аргументи щодо доцільності (недоцільності) укладання контакту на імпорт електроенергії РФ, просимо надсилати свої пропозиції на нашу електронну адресу.

Може зацікавити

Слідами новин та слухів