Ситуація з вугіллям на ТЕС — ключові тези

1 квітня 2015 року Асамблеєю в рамках дискусійного майданчику «Енергетичний форум ВЕА» проведено другий круглий стіл на тему: «Літо без світла? На ТЕС закінчилося вугілля. Де взяти вугілля та гроші на нього.

У роботі круглого столу взяли участь: Голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець, члени НКРЕКП Володимир Євдокімов та Борис Циганенко, заступник комерційного директора ПАТ «Донбасенерго» Володимир Єгоров, заступник директора з правового забезпечення ПАТ «Донбасенерго» Артем Горянин, заступник генерального директора ПАТ «Центренерго» Олена Волошина та в.о. комерційного директора ПАТ «Центренерго» СергійЛук’янов, член Наглядової ради «Краматорськтеплоенерго» Іван Чонков.

В ході круглого столу учасники заслухали доповіді та обмінялись думками щодо стану запасів вугілля на теплових електростанціях України ПАТ «Центренерго», ПАТ «Донбасенерго» та компаній ДТЕК, скільки потрібно вугілля для проходження осінньо-зимового максимуму 2015-2016 років; які об’єми власного видобутку є сьогодні в наявності компаній та які об’єми необхідно буде додатково закупити закордоном; чи потрібно закуповувати вугілля в зоні АТО.

Голова ВЕА Іван Плачков, розпочинаючи дискусію зазначив, що на сьогодні в Україні утворився критичний дефіцит вугілля. Теплові електростанції простоюють, а частина шахт взагалі не працює. Сьогодні треба забезпечувати роботу ПЕК в літній період і готуватися до наступного осінньо- зимового максимуму. Підготовка до нього завжди починалася 20 січня. Зараз, на жаль, ця робота не ведеться належним чином, проблематика вугілля залишається такою ж гострою і навіть певною мірою загострюється.

В ході дискусії І.Плачков запропонував зробити держрезерв вугілля. У 90-ті роки були 200 тисяч тонн або навіть більше вугілля в держрезерві. Вугілля і мазут зберігалися на складах ТЕС, і їх дозволялося спалювати тільки з дозволу уряду. Це все фінансувалося з бюджету. Зараз ситуація в бюджеті складна, але ми даємо мільярди на поповнення статутного фонду «Нафтогазу». І.Плачков заявив, що потенціал ПЕК України настільки потужний, що навіть у критичній ситуації він може забезпечити енергопостачання, треба лише скоординувати роботу. У нас є потенціал і на шахтах, і на електростанціях. Але є елементи невірної координації роботи ПЕК - потенціал використовується неефективно, тому були проблеми в опалювальному сезоні і є зараз.

2015.03.31.CoalDaily_UPD у форматі PDF

КЛЮЧОВІ ТЕЗИ ФОРУМУ

  • На антрацитові станції не так багато у світі є вугілля, нам підходить тільки російський і південноафриканський, і не можна сказати, що ідеально. Дуже складно з якістю вгадати. Думаю, найближчим часом імпорту вугілля не буде. При цій вартості ціна виходить під 2000 гривень, бо по Росії - залізничний тариф, по морю перевалка і знову ж/д тариф, що сильно підвищує вартість вугілля, а всі імпортні контракти - 100% передоплата. Враховуючи всі ці проблеми, підготовки до зими не буде ніякої. Компанії працюють на мінімальному складі. Ми не можемо дозволити собі брати вугілля по 1500 грн, беремо тільки по 1100 грн. Для підготовки до зими трьох ТЕС " Центренерго" необхідно накопичити на складі кожної з них по 400 тис. Тонн вугілля, тобто в цілому по компанії - 1,2 млн тонн. За мінімальною ціною вугілля це обійдеться в 1,5 млрд грн. оборотні кошти компанії на сьогоднішній день складають 200-250 млн грн. "Центренерго" останнім часом працює на мінімальному складі устаткування, оскільки компанії не вистачає коштів для закупівлі вугілля в достатніх кількостях і існують складнощі залучення фінансування у комерційних банків. Якщо найближчим часом не звернуть уваги на ці проблеми, в зиму компанія увійде з нульовими складами, і нічого доброго не буде. Компанія купує вугілля сьогодні на шахтах «Кисільова», «Ждановська», які зареєстровані на території України. (ПАТ «Центренерго»)
  • Якщо уряд у найближчі місяці не розробить і не імплементує зміни правил на регіональному енергетичному ринку, Слов'янська і Старобешівська ТЕС можуть зупинитися. Проблеми забезпечення вугіллям теплоелектростанцій на окупованій території Донбасу носять виключно юридичний характер, пов'язаний з блокуванням коштів, які заробляє Старобешівська ТЕС, виробляючи електроенергію. На сьогоднішній момент наша електростанція працює, відпускає електроенергію, але кошти через постанову Кабміну про тимчасовий надзвичайний стан, в компанію не надходять. Істотні проблеми відчуває і Слов'янська ТЕС. (ПАТ «Донбасенерго»)
  • Слов'янська ТЕС буде виробляти електричну енергію, отримувати за неї гроші, але враховуючи, що юрособа одна «Донбасенерго», гроші, які буде виробляти станція, будуть направлятися в держбюджет України на сплату податків. Зараз наш борг перед бюджетом більше 110 млн грн. А також на сплату боргів перед Ощадбанком і на сплату боргів по заробітній платі. Фінансові кошти у нас теоретично є на рахунках. Домовленості щодо постачання вугілля, щодо забезпечення роботи обох ТЕС у нас теж є, але через такі дії органів державної влади ми фактично не можемо забезпечити нормальну безперебійну роботу компанії. (ПАТ «Донбасенерго»)
  • В 2013 році в Україні добували 83,7 млн. тонн вугілля, а в 2014-му - 65 млн. тонн. На окупованій території залишилося близько 3 млн тонн дефіцитних марок антрацитового вугілля. У 2015 році - я прогнозую - буде видобуто 36 млн тонн, а враховуючи, що не все вугілля якісне і не все буде вивезене з окупованої територій - дефіцит буде відчутний. Влітку минулого року на ТЕС було 4 млн тонн вугілля. Ще стільки ж лежало на складах шахт - не знали, куди подіти це вугілля, він був у профіциті. Чому не вивезли це вугілля?. (М.Волонець, Конфедерація вільних профспілок)
  • У нас 88 теплових блоків, в роботі зараз 35-36. 53 блоки і більше не працюють, вони приходять у руйнування, отримують колосальні збитки і не зможуть платити зарплату. Шахти держпідприємств теж стоять, зарплату там ще не в повному обсязі виплатили за грудень минулого року. Природно, шахтарі будуть страйкувати - нас повертають у 90-ті роки. Настає колапс. Всі всьому винні і ніхто не розраховується. Очевидно, шахтарі повинні рятувати енергетику країни і звернути увагу суспільства на цю ситуацію. (М.Волонець, Конфедерація вільних профспілок)
  • Потрібно згадати жовтень-листопад минулого року, коли «Центренерго» заплатив передоплату за вугілля, а РФ зупинила відвантаження цього вугілля. Якщо Росія ще раз застосує такий прийом, атомна енергетика не витримає. Таким чином, дуже легко може зруйнуватися енергосистема України. Купувати вугілля за кордоном в три рази дорожче за валюту за передоплатою не можна зараз - йде повне руйнування шахт. 1,38 млн грн закладено в бюджеті на ліквідацію шахт, а на розвиток - ні копійки. Йде руйнування енергосистеми, прийде зима, і ми отримаємо проблеми. Прийде зима, і міста будуть замерзати - ми всі будемо страждати.(М.Волонець, Конфедерація вільних профспілок)
  • Краматорська ТЕЦ - це маленька ТЕЦ, але вона важлива для Краматорська, який зараз є обласним центром. При паспортному обсязі нашого складу в 100 тис. тонн, у нас зараз на складі 5 тис. тонн. Станція працює свої останні 7-10 днів. Намагаємося закінчити опалювальний сезон без нарікань з боку населення. Слава Богу, зима була м'якою. Все це через тотальну відсутність поставок вугілля. З 22 грудня припинилися автомобільні поставки, в січні припинилися і залізничні поставки. Ми уклали близько 15 контрактів, майже всі з них формальні, тільки 2-3 компанії з тих пір встигли нам вугілля поставити. («Краматорськтеплоенерго»)
  • На складах ТЕС сьогодні 786 тис т вугілля. Теплова генерація розбалансована. Дефіцит коштів теплової генерації тільки в 1 кварталі 2015 склав 5,7 млрд грн (3 млрд грн збитки від низького тартфу, 2,7 млрд грн недоплати за відпущену в Енергоринок електроенергію. З такими недоплатами незрозуміло, не тільки як ТЕС будуть входити в новий опалювальний сезон, і як будуть працювати в найближчі місяці. (ДТЕК Енерго)
  • Комісія сьогодні є ініціатором підготовки пропозицій в Кабінет Міністрів України окремого порядку регулювання учасників енергоринку, які працюють в зоні АТО, і які працюють поза зоною АТО. Пропозиції законопроекту 2374 передбачають зміни до Закону «Про електроенергетику» в Україні, його потрібно щоб депутати проголосували, тоді ми зможемо рухатись далі у взаємовідносинах з компаніями ринку та стабільно підгодовуватись до зими. (НКРЕКП)

Може зацікавити

ОЕС України
Еволюція у всій своїй нещадності та красі