ЄУЕА роз’яснює свою позицію щодо стабілізації ситуації в галузі ВДЕ

EUEAАсоціація «Європейсько-українське енергетичне агентство» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля із роз’ясненням своєї позиції щодо стабілізації ситуації в галузі ВДЕ.

Певні принципи і ключові параметри  реструктуризації, які мають вирішальне значення для кожного з нас:

  1. Медіація. Правильним процесом пошуку і реалізації компромісного рішення залишається медіація із залученням Секретаріату Енергетичного Співтовариства. Ми будемо вдячні за залучення медіатора (Секретаріат Енергетичного Співтовариства), а також спостерігачів (ЄБРР та Представництва ЄС) до усіх зустрічей, обговорень та обміну документами.
  2. Добровільна участь. Реструктуризація «зеленого» тарифу має бути добровільною. Ми вважаємо, що члени нашої асоціації та інші учасники ринку добровільно виявлять бажання приєднатися до процесу реструктуризації, який передбачатиме укладення вдосконаленого PPA із стабілізаційним застереженням і граничною вартістю небалансів.
  3. Малі електростанції. Не повинно бути ніяких змін в регуляторній базі для ВДЕ електростанцій з встановленою потужністю менше 1 МВт, щоб поточна криза не вплинула ні на інвесторів – фізичних осіб, ні на українських інвесторів – суб’єктів малого бізнесу.
  4. Повна компенсація обмеження генерації. Повна компенсації виробленої електричної енергії за «зеленим» тарифом при обмеженні її виробництва, як в даний час передбачено Законом України «Про ринок електричної енергії».
  5. Платіжна дисципліна ДП «Гарантованого Покупця». Держава повинна забезпечити до кінця 2020 року погашення заборгованості, нарахованої з початку року, в рамках погодженого періоду часу і своєчасну оплату майбутньої дебіторської заборгованості. Це повинно бути досягнуто при належному фінансуванні ДП «Гарантованого покупця» через тариф оператора системи передачі або з інших джерел. Будь-яка подальша затримка платежів потребує узгодження спеціальних умов. Всі поточні щомісячні платежі від ДП «Гарантованого покупця» ВДЕ електростанціям повинні виконуватися в повному обсязі і своєчасно, починаючи з 1 липня 2020 року.
  6. Реструктуризація «зеленого» тарифу для ВЕС та СЕС, введених в експлуатацію у 2017-2019 роках:
    • Сонячна енергетика: зменшення «зеленого» тарифу на 15% для СЕС із встановленою потужністю понад 10 МВт (12,5% – для СЕС із встановленою потужністю, рівною чи менше 10 МВт) із продовженням строку PPA на 2 роки;
    • Вітрова енергетика: зменшення «зеленого» тарифу на 7,5% для ВЕС із продовженням строку PPA на 2 роки.
  7. Реструктуризація «зеленого» тарифу для ВЕС та СЕС, введених в експлуатацію у 2020-2022 роках. Враховуючи, що на цю групу електростанцій вже вплинуло зниження у 2020 році на 25% для СЕС та на 10% для ВЕС на підставі чинного законодавства, ми пропонуємо надати інвесторам наступні варіанти на вибір:
    • Варіант 1 – відсутнє зниження «зеленого» тарифу; відсутнє продовження строку PPA; відсутнє стабілізаційне застереження; відсутня гранична вартість балансування; 50% відповідальності за небаланс з 2021 року, 100% відповідальності за небаланс з 2022 року; допустима похибка прогнозування для ВЕС 10% та для СЕС 5%;
    • Варіант 2 – зниження на 2,5% від «зеленого» тарифу 2020 року; відсутнє продовження строку PPA; включення до PPA стабілізаційного застереження; 50% відповідальності за небаланс з 2021 року, 100% відповідальності за небаланс з 2022 року; обмеження граничної вартості балансування у розмірі 3,6 євро/МВт-год (помножене на щомісячну генерацію електроенергії в МВт-год); допустима похибка прогнозування для ВЕС 10% та для СЕС 5%.
  8. Будівництво нових проєктів:
    • СЕС: кінцева дата укладення попередніх PPA для СЕС – 01 липня 2020 року з потенційним продовженням строку на 1 місяць через карантин;
    • ВЕС: інвестори у вітрову енергетику завершуватимуть поточні проєкти до кінця 2022 року.
  9. Відповідальність за небаланси:
    • Не повинно бути змін у законодавстві щодо допустимої похибки прогнозування для ВЕС на 10% і для СЕС на 5%;
    • Якщо уряд хоче прискорити процес покладення відповідальності за небаланси на виробників з ВДЕ, щомісячні витрати на балансування потрібно обмежити в розмірі 3,6 євро/МВт-год, помноженому на обсяг генерації.
  10. Стабілізаційне застереження: Держава має гарантувати, що оновлений PPA буде регулюватися законами та нормативно-правовими актами, дійсними на дату набуття чинності основними PPA, і що не буде внесено подальших змін до системи підтримки «зеленого» тарифу, податків, регуляторної бази (включаючи PPA) або будь-яких інших подібних змін, які негативно впливатимуть на доходи, витрати, вартість та IRR об’єктів з ВДЕ, інших ніж узгоджені під час поточної реструктуризації «зеленого» тарифу. Такі положення мають бути невід’ємною частиною законодавства, а також повинні відображатися в PPA.

ЄУЕА

За темою:

ВЕА: Домовленості між Урядом та інвесторами щодо розвитку сектору зеленої генерації необхідно досягнути найближчим часом
Американська торговельна палата в Україні закликає Уряд досягти взаємоприйнятного рішення з інвесторами «зеленої» енергетики
Щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлювальної енергетики
Останній шанс не допустити вимкнень світла: антикризові заходи
Заява ЄУЕА та УВЕА щодо ситуації навколо «зеленого» тарифу

Може зацікавити

GreenExpo 2024