Стан конкуренції на ринку електричної енергії

Стан конкуренції на ринку електричної енергії

13 березня 2018 року в Антимонопольному комітеті України відбулося обговорення щодо стану конкуренції на ринку електричної енергії та основних факторів, що можуть стати на заваді формування конкурентних відносин в новій моделі ринку, в якому взяла участь Всеукраїнська Енергетична Асамблея.

Це зокрема, високий рівень концентрації ринку генерації електроенергії. Так, за результатами діяльності у 2017 році частка ДП «НАЕК «Енергоатом» складає понад 55% ринку генерації електроенергії, частка групи ДТЕК – понад 25%. Частка інших суб’єктів ринку є порівняно невеликими. Високими залишаються бар’єри входження на ринок нових суб’єктів господарювання, зокрема, імпортерів. Поряд з цим на ринку електроенергії наявний значний рівень заборгованості, перехресне субсидіювання, зношеність основного енергетичного обладнання, відсутність анбандлінгу обленерго та інші умови та фактори, що створюють, або можуть створювати бар’єри для входження на ринок.

На сьогодні є очевидним архаїзм моделі ринку «єдиного покупця» електроенергії. В такій моделі ринку, де вирішальну роль відіграє держава як регулятор – конкуренція є обмеженою адміністративними механізмами. Разом з тим, просто прийняття Закону України «Про ринок електричної енергії» не зробить ринок конкурентним. І той перехідний період, який даний цим законом, має бути використаний як для створення передбачених законом кодексів і правил, так і для подолання тих бар’єрів, які в новій моделі ринку можуть призвести до спотворення чи недопущення конкуренції на ринку.

В обговоренні зазначених питань на круглому столі взяли участь представники Уряду, Адміністрації Президента України, Міненерговугілля, НКРЕКП, Секретаріату Енергетичного Співтовариства, суб’єкти ринку, галузеві асоціації, експерти ринку.

 

 

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»