Банкрутство державних шахт відтермінують на два роки

Законопрєкт № 6347 «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності державних вугледобувних підприємств» передбачає продовжити термін дії мораторію на виконавчі провадження, заходи примусового виконання рішень та порушення справ про банкрутство державних вугледобувних підприємств.

Нині на підконтрольній території України розташовано 11 державних вугледобувних підприємств, які об’єднують 33 шахти, що забезпечують майже десяту частину загального по країні вуглевидобутку, і на яких працює понад 34 тис. працівників.

Переважна більшість українських вугледобувних підприємств, що перебувають у державній власності, через об’єктивні обставини є збитковими, тривалий час функціонують у кризових умовах і за відсутності законодавчого захисту практично відразу будуть визнані банкрутами.

Непокриті збитки від випуску готової товарної вугільної продукції з урахуванням державної підтримки призвели до зростання кредиторської заборгованості вугледобувних підприємств.

Заборгованість за електричну енергію (з урахуванням  заборгованості, що утворилась у минулі періоди) на кінець вересня становила загалом 14 млрд гривень.

Неприпустимою є втрата державного сектору вугледобувних підприємств також і через те, що він характеризується значним виробничим потенціалом. За розрахунками Міністерства енергетики України, незважаючи на збитковість, державні шахти мають значний потенціал приросту обсягів видобутку вугілля (приблизно 12 млн. тонн), який можна задіяти шляхом модернізації шахт у найближчі роки. Завдяки модернізації шахт можна досягти обсягів імпортозаміщення на загальну суму 1,0 млрд дол. США, повністю задовольнити попит внутрішнього ринку на енергетичне вугіллі газової групи і, таким чином, сприяти стабілізації роботи десятків українських підприємств – споживачів цього енергетичного ресурсу.

Органами виконавчої влади вживається низка заходів, дія яких спрямована на вирішення проблемних питань вугледобувних підприємств державного сектору національної економіки. Так, постановою Кабінету Міністрів України від 22.09.2021 № 1024 схвалено Концепцію Державної цільової програми справедливої трансформації вугільних регіонів України на період до 2030 року

Ключовими компонентами цієї програми є:

  • інвестиційний розвиток вугледобувних територій;
  • проактивна політика на ринку праці;
  • диверсифікація місцевої економіки через підтримку бізнесу;
  • комфортне середовище та розвиток шахтарських містечок;
  • соціальна підтримка шахтарів та членів їхніх сімей.

 

За темою:

Вугілля: видобуток та запаси на ТЕС

Видобуток вугілля в Україні за жовтень та 10 місяців 2021 року

Може зацікавити

Порядок розподілу електроенергії для споживачів