Данський досвід із функціонування централізованої платформи комерційного обліку DATAHUB на базі системного оператора Energinet.DK

Данський досвід із функціонування централізованої платформи комерційного обліку DATAHUB на базі системного оператора Energinet.DK

Вдбувся семінар, присвячений досвіду Данії в частині функціонування обліку електричної енергії на базі централізованої платформи DATAHUB системного оператора Energinet.DK.

Захід організований в рамках українсько-данської міжурядової співпраці, яка здійснюється відповідно до Угоди між Міненерговугілля та МЗС Данії з метою реалізації проекту Українсько-Данський Енергетичний Центр (УДЕЦ). У семінарі взяли  участь з данської сторони представники Енергетичного Агентства Данії, системного оператора Данії Energinet.DK, з української сторони представники Міненерговугілля, НКРЕКП, ДП «НЕК «Укренерго», електророзподільні та енергопостачальні компанії, які будуть безпосередньо брати участь в організації інформаційного обміну на новому ринку.

Ольга Буславець, повідомила, що у межах впровадження Закону України «Про ринок електричної енергії» Міністерство енергетики та вугільної промисловості здійснює пошук та транспозицію найкращих світових практик забезпечення високого рівня конкуренції на електроенергетичних ринках, у тому числі за рахунок організації прозорих та зручних для споживачів процесів зміни електропостачальника.

Наразі Директорат енергетичних ринків Міненерговугілля проводить активні консультації зі стейкхолдерами галузі щодо організації процесів інформаційного обміну на роздрібному ринку електричної енергії України згідно зі стандартами міжнародної організації eBix. Одним із засновників цієї організації є данський системний оператор Energinet.DK, який пройшов шлях від розроблення перших спроб організації інформаційного обміну до впровадження сучасної, орієнтованої на всіх учасників енергоринку моделі на базі DATAHUB.

«Під час попередніх семінарів у  рамках УДЕЦ ми мали можливість ознайомитися з роботою ринку електроенергії Данії, на якому для покращення конкуренції та зручності споживачів усі процеси побудовані навколо постачальників електроенергії, так звана Supplier-Сentric Model. Особливу увагу було приділено принципам  організації комерційного обліку в Данії, роботи центрального DATAHUB в ролі Адміністратора Комерційного Обліку, роботи розподільчої компанії в ролі Оператора Обліку та  електропостачальника. Сьогоднішній семінар – наступний крок в презентації досвіду системного оператора Данії компанії Energіnet у впровадженні платформи DATAHUB» - зазначила Ольга Буславець.

Під час семінару представники системного оператора Данії Energinet.DK презентували технічні аспекти функціонування централізованої платформи комерційного обліку DATAHUB; основні принципи організації інформаційного обміну, нормативно-правову документацію, що регламентує його функціонування, а також результати багаторічного досвіду співпраці данського системного оператора з іншими учасниками енергоринку.

Міненерговугілля

За темою:

Організація інформаційних потоків як запорука успішності енергоринку

Може зацікавити

Слідами новин та слухів