Екологізація теплоенергетики

Міненерго продовжує роботу над екологізацією теплоенергетики в рамках реалізації НПСВ

Під головуванням заступника Міністра енергетики Максима Немчинова відбулось засідання тимчасової робочої групи (ТРГ) Міністерства енергетики України з розроблення механізму впровадження Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок.

Головуючий відзначив: «Поновлення роботи ТРГ в оновленому складі є надзвичайно важливим з огляду на те, що наразі залишаються невирішеними питання фінансового забезпечення реалізації НПСВ в умовах запровадження нової моделі ринку електричної енергії, яка функціонує в Україні з 01 липня 2019 року».

Основними завданнями ТРГ є:

  • аналіз поточного стану впровадження заходів НПСВ;
  • аналіз перспектив та можливості реалізації НПСВ у встановлені строки;
  • напрацювання можливих фінансових механізмів впровадження НПСВ;
  • підготовка проєктів рішень щодо реалізації НПСВ.

М. Немчинов сповістив присутніх, що Міненерго отримало від Громадської спілки «Всеукраїнська Енергетична Асамблея» для розгляду наукове дослідження щодо економічно-обґрунтованого підходу до запровадження НПСВ на підставі досвіду скорочення викидів в Європі. Головуючий зазначив, що ці матеріали попередньо опрацьовані Експертною радою Міненерго, і запропонував заслухати членів зазначеної Експертної ради, представників Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї та залучених експертів, які здійснювали відповідне наукове дослідження, з приводу необхідності внесення змін до НПСВ та розроблення фінансового механізму реалізації НПСВ.

За результатами обговорення члени ТРГ одноголосно вирішили взяти до уваги аналітичний звіт «Економічно-обґрунтований підхід до запровадження Національного плану скорочення викидів в Україні на підставі досвіду скорочення викидів у повітря шкідливих забруднюючих речовин великими спалювальними установками в Європі», підготовлений Державною установою «Інститут економіки та прогнозування НАН України» у співпраці з консалтинговою компанією Doradztwo Gospodarcze Krzysztof Rogulski, та використати представлені матеріали під час підготовки проєкту фінансового механізму імплементації НПСВ і проєкту розпорядження Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до НПСВ.

Довідково
Україна пішла шляхом впровадження Національного плану переоснащення великих спалювальних установок, що передбачено статтею 4 Директиви 2001/80/ЄC про обмеження викидів деяких забруднюючих речовин у повітря, оскільки практично всі великі спалювальні установки після 31 грудня 2017 року не змогли б дотримуватися вимог Директиви 2001/80/ЄC і національного природоохоронного законодавства.
Постановою від 08.11.2017 № 796-р Уряд затвердив Національний план скорочення викидів від великих спалювальних установок, проте незважаючи на корегування НПСВ відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.07.2019 № 597, наразі залишаються відкритими питання можливості його реалізації в умовах запровадження нової моделі ринку електричної енергії, враховуючи необхідність забезпечення достатності генеруючих потужностей задля сталого функціонування Об’єднаної енергетичної системи України.

Міненерго

За темою:

Досвід держав Європейського Союзу в сфері скорочення викидів забруднюючих речовин у повітря
Що буде з ОЕС України коли сплине термін виконання заходів і зобов’язань щодо скорочення викидів
Економічно-обґрунтований підхід до запровадження Національного плану скорочення викидів в Україні
Врахування європейського досвіду – необхідна передумова реалізації Національного плану скорочення викидів

Може зацікавити

ОЕС України
Еволюція у всій своїй нещадності та красі