Стратегія офшорних ВДЕ

Стратегія офшорних ВДЕ

Згідно з новим планом, Європейський Союз збільшить потужність морської вітроенергетики в 25 разів протягом 30 років – з нинішніх 12 ГВт до 300 ГВт.

Представники Єврокомісії зауважують, що 300 ГВт потужності до 2050 року – це амбітна стратегія, тому поділяють її на кілька етапів, повідомляє Українська енергетика з посиланням на CNBC.

Перший – і поки єдиний затверджений етап – збільшити потужність морських вітропарків до 60 ГВт протягом десяти років.

На додаток до вітропарку автори проєкту розраховують отримати додаткові 40 ГВт шляхом приливних електростанцій.

На повну реалізацію глобальної стратегії, за підрахунками ЄС, піде близько € 800 млрд. Більша частина коштів надійде від приватних компаній.

Бельгійська асоціація WindEurope вже підтримала нову стратегію. У компанії відзначили, що лише підключення до морських мереж і посилення берегових мереж зажадають € 6,5 млрд інвестицій на першому етапі.

«Ця стратегія задає чіткий напрямок і встановлює стабільну основу, яка грає вирішальну роль для державних органів, інвесторів і розробників в цьому секторі. Ми повинні збільшити внутрішнє виробництво в ЄС, щоб досягти наших кліматичних цілей, задовольнити зростаючий попит на електроенергію і підтримати економіку у відновленні після коронавірусу», – заявила Кадрі Сімсон, комісар ЄС з питань енергетики.

Частина документа присвячена новим робочим місцям і захисту навколишнього середовища. За даними ЄС, нова стратегія створить можливості для промисловості й «зелені» робочі місця по всьому континенту. А при установці морських вітропарків будуть враховуватися норми, які збережуть біорізноманіття та усунуть соціально-економічні наслідки для ключових секторів.

Може зацікавити

GreenExpo 2024