НКРЕКП ухвалила попереднє рішення про сертифікацію нового оператора ГТС

Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, ухвалила попереднє рішення про сертифікацію ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» (ОГТСУ).

Відповідне рішення було прийнято на засіданні комісії в п’ятницю, 22 листопада, повідомляє Енергореформа.

«Рішення прийнято. Поздоровляємо Оператора ГТС!», – сказав голова НКРЕКП Валерій Тарасюк за підсумками голосування. При цьому зауважив, що для остаточної сертифікації необхідно виконати низку умов.

«Це ще не всі документи, не всі дані, що необхідні. Для остаточної сертифікації будемо разом готувати інші документи», – додав он.

У свою чергу, керманич ОГТСУ Сергій Макогон під час виступу нагадав, що відокремлення від НАК «Нафтогаз України» діяльності з транспортування природного газу є важливим елементом підготовки до проведення перемов щодо транзиту природного газу через територію України.

«Сьогодні в нас дуже важливий день, ми довго до нього йшли. Україна взяла на себе зобов’язання з проведення анбандлінгу ще у 2009 році при підписанні Угоди про приєднання до договору створення Енергетичного співтовариства. Також це є вимогою закону «Про ринок природного газу», який прийнято у 2017 році. Це важливий крок не тільки з точки зору адаптації європейського законодавства, а й з точки зору нашого переговорного процесу з Газпромом про продовження транзиту», – сказав він.

НКРЕКП має проінформувати про попередню сертифікацію Секретаріат Енергетичного співтовариства. Після його оцінки національний регулятор прийме остаточне рішення.

Як відомо, Кабмін 18 вересня 2019 року оновив план анбандлінгу Нафтогазу. Новим оператором став ОГТСУ, який с 1 липня 2019 року здійснює функції з технічної експлуатації ГТС і має відповідний персонал.

ОГТСУ буде передано у власність ПАТ «Магістральні газопроводи України» (МГУ), 100% акцій якого Кабмін передав в управління Мінфіну. Держава передає новому оператору в управління ГТС терміном на 15 років.

Новий оператор зможе повноцінно запрацювати з 1 січня 2020 року. Нова модель анбандлінгу НАК відповідає вимогам Третього енергопакету, що відкриває дорогу для підписання нового транзитного договору у відповідності з європейськими правилами. Діючий 10-річний транзитний контракт між Нафтогазом та Газпромом закінчується 1 січня 2020 року.

ГТС України має загальну довжину газопроводів біля 38 тис. км, 73 компресорні станції та понад 1,4 тис. газорозподільчих станцій.

За темою:

Про анбандлінг НАК «Нафтогаз України»
Кабмін затвердив модель анбандлінгу для НАК «Нафтогаз України»
Рішення Уряду України стосовно моделі «анбандлінгу»
В Брюсселі пройшли тристоронні переговори щодо транзиту газу після 2019 року

Може зацікавити

Умови для будівництва нової маневреної генерації та установок зберігання електричної енергії