ПАТ «Магістральні газопроводи України»

Рішення Уряду України стосовно моделі «анбандлінгу»

Уряду вирішив внести зміни до постанови КМУ №496 стосовно реалізації моделі «анбандлінгу» запропонованої на засіданні Координаційної Ради 16 травня 2019 року.

Модель базується на принципі власності (OU), передбачає подачу заявки на сертифікацію, підписання транзитної угоди та отримання майна необхідного для здійснення транспортування газу компанією ПАТ «Магістральні газопроводи України». Це рішення не потребує додаткових законодавчих змін, наприклад, прийняття Закону про концесію, як це було б необхідно для імплементації моделі ISO.

Довгоочікуване рішення дає можливість дійсно почати виконувати зовнішні зобов’язання України перед ЄС та, що головне, зобов’язання щодо створення лібералізованого ринку природного газу перед кінцевими споживачами, промисловістю та учасниками ринку.

Успішна реалізація постанови і проекту «анбандлінгу» в цілому залежить від тісної співпраці з НАК «Нафтогаз» задля створення незалежного Оператора ГТС до 01 січня 2020. Прем’єр-міністр В. Гройсман зобов’язав розробити детальний покроковий план дій, скоординувати включення запобіжників з Європейською Комісією, Секретаріатом Енергетичного Співтовариства, Світовим Банком та іншими міжнародними партнерами.

ПАТ «Магістральні газопроводи України»

За темою:

Магістральні газопроводи України отримали Наглядову раду
ПАТ «Магістральні газопроводи України» внесено до переліку об’єктів права державної власності
Уряд створює комісію з розслідування фактів невиконання Нафтогазом плану реформування оператора ГТС

Може зацікавити