Ташлицька ГАЕС

Рік роботи в умовах балансуючого ринку Ташлицької ГАЕС

13 березня виповнюється рік, відколи Ташлицьку гідроакумулювальну електростанцію, що входить до складу Южно-Українського енергокомплексу, вперше вивели на балансуючий ринок електроенергії.

Першу заявку на розвантаження енергосистеми шляхом увімкнення Ташлицької ГАЕС у режимі енергоспоживання (режим насоса, або двигунний) акцептували 13 березня 2020 року, а першу заявку на завантаження  енергосистеми (робота Ташлицької ГАЕС в режимі генератора, або турбінному) – за два дні по тому, 15 березня 2020 року.

Відтоді гідроакумулювальна станція виводиться на балансуючий ринок  3–5 разів на тиждень – залежно від пори року, стану енергосистеми, можливості подання заявок з урахуванням результатів продажу електроенергії на інших сегментах ринку.

«Стартом такого процесу є заявка відокремленого підрозділу НАЕК  «Енергоатом-Трейдинг», – пояснив начальник відділу комерційної диспетчеризації ВП ЮУАЕС Марк Арабаджи. – Його фахівці аналізують стан ринку, прогнозують дефіцит чи профіцит  електроенергії в системі та, спираючись на свій досвід, формують заявку: зазначають режим – генераторний чи насосний, об’єм відпуску чи відбору електроенергії, період за часом та ціну за послугу. Наступним етапом оператор системи передачі НЕК «Укренерго» після аналізу всіх отриманих заявок учасників енергоринку та ранжування їх за ціною акцептує найвигідніші пропозиції». Якщо вибирають Ташлицьку ГАЕС, її оперативне включення в роботу (а на це потрібно 6–10 хвилин) відбувається за командою диспетчера Укренерго.  

«З виходом на балансуючий ринок режим роботи Каскаду ГЕС-ГАЕС змінився. Нас почали вмикати в генераторному та насосному режимах не лише у вечірні та ранішні максимуми, а й удень. Усе залежить від кон’юнктури ринку та пори року. Так, у літній період, коли електроенергії забагато, у вихідні дні гідроагрегати ГАЕС залишалися в резерві, тоді як у часи зимового максимуму ми працюємо  по 4 цикли на добу – двічі в режимі насоса і двічі в генераторному режимі», – зазначив головний інженер Каскаду ГЕС-ГАЕС Сергій Музиченко.

«Часові інтервали роботи гідроагрегатів теж стали іншими, – доповнює начальник оперативно-диспетчерської служби Каскаду Олександр Мельничук. – Тепер вони можуть бути різними – від 15 хвилин до 4 годин. Робота стала більш інтенсивною, адже будь-якої миті може надійти команда на завантаження чи розвантаження. І обладнання, і люди щохвилини мають бути у повній готовності, що покладає додаткову відповідальність на оперативний та ремонтний персонал. Вчимося. Працюємо за новими правилами.  Розуміємо, що саме гідроакумулювальна електростанція призначена для роботи у такому режимі».   

Учасницею балансуючого енергоринку є і друга складова Каскаду ГЕС-ГАЕС Южно-Українського енергокомплексу – мала Олександрівська гідроелектростанція. Заявки ГЕС на завантаження зазвичай акцептують у періоди ранкових і вечірніх максимумів навантаження в системі. Можливість енерговиробітку напряму пов’язана з дозволеним та наявним рівнями водосховища. Обсяги заявок ОГЕС невеликі – від 2 до 9 МВт-год, ціна – різна: здебільшого близька до граничної ціни балансуючого ринку – понад 1413 грн за МВт-год у нічні й переднічні години (23:00 – 07:00) та понад 2355 грн за МВт-год – в інші проміжки доби. А під час розвантаження енергосистеми ціна тепер може стартувати хоч з 1 коп. за МВт-год, оскільки з 1 березня 2021 року скасовано зобов’язання для учасників ринку зазначати ціну у своїх заявках на рівні не менше 55 % від ціни на ринку «на добу наперед.

За технічний бік процесу – короткочасне планування відпуску електроенергії, моніторинг навантаження енергоблоків станції, взаємодію з начальником зміни АЕС і комерційним диспетчером Енергоатом-Трейдингу для коригування фактичного відпуску електроенергії – відповідають фахівці відділу комерційної диспетчеризації.

Довідково
Ташлицька ГАЕС і Олександрівська ГЕС – складові Южно-Українського енергокомплексу, що є єдиним в Україні підприємством з комплексним використанням базових ядерних, а також маневрених гідро- та гідроакумулювальних потужностей. Наразі в експлуатації перебувають 3 атомні енергоблоки сумарною встановленою потужністю 3000 МВт Южно-Української АЕС, 2 гідроагрегати сумарною потужністю 9,8 МВт Олександрівської ГЕС і 2 гідроагрегати сумарною робочою потужністю в генераторному режимі 320 МВт Ташлицької ГАЕС.
Спорудження ГАЕС триває. У планах введення в експлуатацію ще трьох гідроагрегатів ТГАЕС, тож їх стане 6, а сумарна потужність становитиме 906 МВт у турбінному режимі та 1299 МВт – в насосному.

НАЕК «Енергоатом»

За темою:

Уряд затвердив перелік пріоритетних для держави інвестиційних проектів

Уряд змінив формулу розрахунку покриття собівартості електроенергії Енергоатома

Стратегічно важливі проекти ЮУАЕС гальмуються через нестачу коштів

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень