Про технічні аспекти імпорту електроенергії. © Фото НЕК «Укренерго»

Про ринок. І знову про імпорт

Про його технічні аспекти. Про технарів.

Про тих, хто дасть для суспільства професійний комментар про технічні особливості іморту електроенергії до України зі сходу та із заходу.
Звідки, коли і якої. Про технічний попит на імпорт в Україні - база/пік/напівпік. Базуючись виключно на критеріях безпеки ОЕС, на розрахунках та прогозах наслідків.

Без політики. Тільки техніка, бо суспільство вирує, хоче і має достеменно знати.

Цей пост про НЕК «Укренеро» - Диспетчера, Оператора, Гаранта надійності ОЕС. Все по праву з великої букви.

І питання про критерії безпеки, до вас, як до професіоналів.

Який мінімальний склад теплових енергоблоків має працювати і вдень, і вночі, щоб забезпечити необхідні «резерви на валу» на випадок аварійної зупинки одного атомного «тисячника»?

А скільки повинно стояти в «холодному резерві» з необхідним для цього запасом вугілля, для тих же цілей і коли відпрацює резерв «на валу»?

Ще є літо і зима, день і ніч, «велика вода» і її відсутність, атомні блоки в повному складі і шість в ремонті, «зелена» енергетика» і ще багато диспетчерських нюансів. Все в полі вашого розуміння, досвіду та знань.

А що станеться, коли зайдуть перші 100 МВт імпорту рівним графіком зі сторони Харкова та Сум, то кого вони витіснять – переведений на газове вугілля блок 200 МВт на Зміївці, чи зупинять корпус на Кривожській ТЕС на пісному вугіллі? І цим самим трохи знизять нормовані резерви потужності?

А що буде, якщо по імпорту зайдуть 500, 1000, чи навіть 1500 МВт рівним графіком? Чи можуть вони стати чинниками несумісних режимів в ОЕС, та з’явиться вимушена диспетчерська вимога розвантажити вже атомні енергоблоки?

Нереально? Але ці питання імпорту 2015 року. Всі вищезгадані наслідки тоді проявилися по повній в окремі періоди. Енергоатом, Укренерго, Енергоринок мають добре пам’ятати про ці випадки.

А що на сьогодні? А що на найближчі 5-10 років?

Час говорити професіоналам настав. Професійно і без політичної складової. Щоб зняти всі технічні прогалини, які утворились навколо розуміння впливу імпорту на надійність ОЕС. І виписати стимули та обмеження на ринку електроенергії.

Тому говоріть, інформуйте, наповніть інформаційний простір релевантною інформацією, бо замовчування це також різновид політики.

 

За темою:

Російська мертва петля з крутим піке в енергетиці України

ДТЕК пропонує допустити імпортерів електроенергії на український ринок

За останні 27 років не побудовано жодної електростанції

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень