Впровадження RAB-регулювання за європейським зразком

Впровадження RAB-регулювання за європейським зразком суттєво зменшить аварійність українських електромереж

Як повідомляють ЗМІ, 27 липня в трьох районах Києва протягом більше трьох годин було відсутнє електропостачання. Внаслідок пошкодження обладнання на столичній теплоелектроцентралі №5 КП «Київтеплоенерго» споживачі Печерського, Голосіївського та Солом’янського районів міста залишились не лише без електроенергії, а й без води. Крім того, масштабна аварія призвела до проблем на транспорті – електроенергія була відсутня у столичному метрополітені – люди прямували через тунелі, підсвічуючи шлях мобільними телефонами. Затримався рух декількох тролейбусних маршрутів, на дорогах відключились світлофори, були евакуйовані відвідувачі одного з великих торгівельних центрів.

Насправді ця каскадна аварія, яка почалася з пошкодження обладнання на Київській ТЕЦ 5, а потім перекинулася на електромережі аж до знеструмлення споживачів, висвітлила системні негаразди на ринку електроенергії. 

В столиці України стався справжній блекаут – ще одне попередження, що з так званими реформами в енергетиці та технічним станом обладнання  в електроенергетиці неможливо «гратися» безкінечно. Адже чинні викривлені «ринкові» правила ринку електроенергії завдають матеріальної шкоди всім його учасникам.   

Мінімізувати наслідки могла б розвинута система електромереж, здатна автоматично перерозподілити навантаження і увімкнути резервне живлення. Столична розподільча компанія такі проекти вже має. Але не може їх реалізувати через відсутність коштів на масштабні проекти в інвестиційній програмі, що розробляється та затверджується за застарілою системою тарифоутворення.

Всеукраїнська Енергетична Асамблея наголошує, що перебої з електропостачанням в Києві є тривожним сигналом і одночасно попередженням. Вони свідчать про численні проблеми, що накопичились в українській електроенергетиці, зокрема,  відсутність  будь-яких стимулів та можливостей вкладати достатні кошти для модернізації електромереж та розвитку розподільчої інфраструктури.

Зношеність і недоінвестованість вітчизняної розподільчої системи сьогодні приводить до того, що українці сидять без світла найдовше в Європі – в середньому 700 хвилин на рік. За рівнем втрат електроенергії Україна також лідирує серед європейських країн. Щорічно ми втрачаємо близько 10% всього переданого електромережами струму.

Для подолання такої ситуації Україна потребує термінового запровадження стимулюючого тарифоутворення - RAB-регулювання за європейським зразком, що передбачає єдину базу активів та ставку доходності на рівні середньозваженої вартості капіталу, яка має перераховуватись раз на рік, або перед початком регуляторного періоду.

З іншого боку,  запровадження стимулюючого механізму ціноутворення вимагає щонайменше ліквідації перехресного субсидіювання на всіх компонентах ринку електроенергії.

При цьому обов’язковою умовою є розроблення і запровадження дієвої системи контролю за виконанням ліцензіатами необхідних обсягів робіт з реконструкції та модернізації розподільчих мереж за якісними та ціновими параметрами. Також необхідно застосувати постійний контроль в автоматичному режимі за якістю постачання електричної енергії та середньою тривалістю відключення споживача.

Разом з відмовою  від тотального адміністративного тиску на процеси ціноутворення та неринкового перерозподілу грошових потоків запровадження стимулюючого тарифоутворення відкриє шлях до створення умов, коли кияни та мешканці усіх, без виключення, населених пунктів України вже не будуть потерпати від відсутності електропостачання.

За темою:

Запровадження RAB-моделі в системі розподілу електроенергії в Україні

Обговорення методології RAB-тарифу від НКРЕКП

Energy Club про методику переходу на RAB-тариф

Укренерго перейде на RAB-регулювання

Нормативна база для переведення обленерго та водоканалів на RAB-тарифи набула чинності

Може зацікавити

Скасування RAB-тарифів у нинішніх умовах може призвести до катастрофічних наслідків
Підготовка до опалювального сезону