«Енергетичний міст Україна-ЄС» реалізуватиметься?

ДП «НАЕК «Енергоатом» впевнений у реалізації проєкту «Енергетичний міст «Україна-ЄС», який передбачає експорт електроенергії в Польщу та Угорщину з енергоблоку №2 Хмельницької АЕС, оскільки в цьому році в ОЕС України прогнозується профіцит потужності в обсязі 1,5-2 ГВт.

Про це 4 лютого під час презентації нового керівника Хмельницької АЕС Андрія Козюри сказав президент «Енергоатому» Павло Павлишин, повідомляє ExPro.

«По «Енергомосту» я думаю, що у нас все вийде і ми будемо рухатися вперед тому, що до кінця року і весною цього року профіцит електроенергії в країні буде приблизно складати 1,5-2 ГВт (це два блоки). Тому нам потрібно або продавати електроенергію, або обмежувати наші блоки», - сказав Павлишин.

За словами президента «Енергоатому», сьогодні вигідно державі продавати електроенергію, тому компанія продовжить роботу у цьому напрямі.

В липні 2019 року Мінекоенерго прийняло до розгляду заявку компанії Ukraine Power Bridge Company Limited, яка претендує стати партнером «Енергоатому» у проєкті «Енергоміст». В серні 2019 року цей проєкт був розкритикований головою НЕК «Укренерго» Всеволодом Ковальчуком та Андрієм Герусом (тоді представником президента в Кабміні).

В «Укренерго» вважають, що проєкт «Енергоміст» не відповідає інтересам України в частині синхронізації енергосистеми України в об’єднання операторів енергосистем країн континентальної Європи. Герус наголосив на тому, що проєкт призведе до вилучення одного блоку ХАЕС з енергосистеми та відповідної втрати частини порівняно недорогої атомної генерації. У відповідь в «Енергоатом» наголосили на тому, що даний проєкт не лише відповідає інтересам української держави, але і ЄС, та у повній мірі корелюється з намірами України синхронізувати свою об’єднану енергосистему з європейською.

В кінці листопада 2019 року міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель заявив, що Польща не зацікавлена в потенційній закупівлі електроенергії з другого блоку ХАЕС. На початку лютого 2020 року Оржель повідомив, що міністерство розглядає можливість обмеження атомної генерації в цьому році на фоні зростання долі альтернативної генерації.

Довідково
Проєкт «Енергоміст «Україна-ЄС» передбачає відключення від енергосистеми України енергоблоку №2 Хмельницької АЕС потужністю 1000 МВт та переорієнтування його роботи на експорт електроенергії у Польщу (підстанція «Жешув») та Угорщину (підстанція «Альбертірша»). Вилучену з енергосистеми потужність планується компенсувати за рахунок збільшення на 5-10% потужності на інших атомних енергоблоках України за рахунок впровадження технологій рядку компаній, включаючи американську інжинірингову компанію Westinghouse.
Проєкт «Енергоміст: Україна-ЄС» передбачає розширення пропускної спроможності острова «Бурштинської ТЕС» (включення до нього енергоблоку №2 ХАЕС, підстанції 750/330 кВ «Західноукраїнська» та міждержавної лінії 750 кВ «ХАЕС – підстанція «Жешув» (Польща). Загальна вартість реалізації проєкту становить €243,5 млн. Для участі в проєкті польська компанія Polenergia International S.àr.l. разом з Westinghouse Electric Sweden AB та EDF Trading Limited (Великобританія) утворили консорціум.

За темою:

Щодо проекту Енергетичний міст Україна-ЄС
«Енергетичний міст Україна – ЄС» для безпеки України
Енергетичний міст «Україна - Європейський Союз»
Енергоміст «Україна—Європейський Союз»: яку роль він може відіграти в європейській енергореволюції?
Атомна енергетика залишиться головною складовою в забезпеченні енергетичної незалежності України

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні