Інтеграція ОЕС України до ENTSO-E – дієвий фактор успішного функціонування нової моделі ринку електроенергії

УкренергоІнтеграція об’єднаної енергосистеми України до ENTSO-E є дієвим запобіжником мінімізації ризиків, які можуть мати місце при запровадженні нової моделі ринку електричної енергії в Україні. Про це заявив Всеволод Ковальчук, виступаючи на круглому столі «Створення можливостей для експорту/імпорту електричної енергії в Європі», що відбувся 22 вересня у Верховній Раді України.

«Вільний комерційний обмін електроенергією, її експорт та імпорт на прозорих ринкових умовах між Україною та Європою – найкращий механізм запобігання монополії та формування справедливої ціни на електроенергію та супутні послуги на внутрішньому ринку», – зазначив керівник Укренерго.

Споживачі в умовах нової моделі ринку зможуть вільно обирати для себе найвигіднішого постачальника, в тому числі, й закордонного. Тобто конкуренція у середньостроковому періоді призведе до зниження цін на внутрішньому ринку для всіх категорій споживачів. Так, енергомісткі виробництва отримають можливість знизити собівартість своєї продукції, адже значна частка у ній припадає саме на електроенергію.

Паралельний режим з ENТSO-E та передбачене збільшення пропускної спроможності міждержавних ліній електропередачі до 4000 МВт дадуть можливість наростити обсяг торгівлі електроенергією з країнами ЄС за рахунок ефективнішого використання наявних виробничих потужностей. Усі виробники, у тому числі традиційні, отримають можливість експортувати електроенергію, що збільшить інвестиційну привабливість галузі і прискорить її модернізацію.

Нарешті, синхронізація з Європою – це диверсифікація джерел постачання електроенергії, а отже, ще один крок до енергетичної незалежності держави.

«Інтеграція з ENTSO-E – один з небагатьох проектів загальнонаціонального масштабу, від якого виграють усі, тож маємо об’єднати зусилля задля її здійснення у найкоротші терміни», – підсумував В.Ковальчук.

Для координації роботи та процесів, пов’язаних із синхронізацією України з енергетичною системою ENTSO-E, керівник Укренерго запропонував визначити ключові завдання щодо інтеграції до ENTSO-E на рівні Парламенту, створити Координаційний центр при Кабінеті Міністрів України та провести окреме засідання РНБО з цього питання.

Укренерго

За темою:

Енергетичний міст «Україна - Європейський Союз»

Енергоміст «Україна—Європейський Союз»: яку роль він може відіграти в європейській енергореволюції?

Інтеграція до ENTSO-E

Укренерго підписала угоду про умови об’єднання ОЕС України з ENTSO-E

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні
ОЕС України