ДП «СхідГЗК» передадуть в управління НАЕК «Енергоатом»?

СхідГЗКМіністр енергетики Герман Галущенко провів нараду щодо стабілізації роботи державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» за участі представників Міністерства фінансів, НАЕК «Енергоатом», комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, керівництва, профспілки та трудового колективу комбінату.

Учасники наради обговорили запропоновану НАЕК «Енергоатом» концепцію стабілізації та подальшого розвитку ДП «СхідГЗК» шляхом передачі комбінату в управління «Енергоатома».

Відповідно до законодавства, НАЕК «Енергоатом» має можливість виступити органом управління СхідГЗК. Відповідно, Енергоатом зможе забезпечити функціонування комбінату за рахунок зменшення відрахувань частини чистого прибутку до держбюджету.

В.о. президента «Енергоатома» Петро Котін зазначив: «В разі реалізації цього варіанту баланс державного бюджету не зміниться. Якщо сьогодні НАЕК «Енергоатом» сплачує дивіденди до держбюджету, а потім з бюджету виділяються кошти для державної підтримки стратегічного підприємства «СхідГЗК», то в запропонованій концепції «Енергоатом» буде перераховувати кошти безпосередньо комбінату. До того ж, здійснюючи управління «СхідГЗК», ми зможемо сформувати ефективну управлінську команду комбінату і швидко оптимізувати виробничі витрати».

За словами в.о. генерального директора ДП «СхідГЗК» Антона Бендика, це дасть змогу комбінату направляти отримані від органу управління кошти на розвиток підприємства, оскільки зараз ДП може використовувати кошти держпідтримки лише для виплати заробітної плати та купівлі електроенергії.

 «Наша основна мета, щоб «СхідГЗК» отримував кошти, розвивався і вийшов на стабільний беззбитковий рівень, а в довгостроковій перспективі – на світовий ринок», - наголосив Герман Галущенко.

В результаті наради сторони принципово узгодили концепцію щодо передачі ДП «СхідГЗК» в управління НАЕК «Енергоатом».

 «Необхідно в найкоротші терміни підготувати і узгодити із зацікавленими органами виконавчої влади проєкт урядового розпорядження та якнайшвидше спрямувати його на розгляд Кабінету Міністрів», - підсумував Герман Галущенко.

Урядовий портал

За темою:

Виклики сьогодення та перспектива розвитку ДП «СхідГЗК»

Перспективи розвитку урановидобувної галузі України

Може зацікавити

Слідами енергетичних новин
Новини від Енергоатома