Уряд удосконалив механізм ПСО

Частину електроенергії, яку НАЕК «Енергоатом» продаватиме за механізмом ПСО, зменшили з 80% до 50-55%. Для «Укргідроенерго» цю частину зменшено з 35% до 30%. Відповідно, збільшується частка електроенергії, яку компанії зможуть продавати за двосторонніми договорами та на інших сегментах ринку на конкурентних умовах. Це дозволить покращити фінансову ситуацію зазначених державних підприємств, а також ДП «Гарантований покупець».

Уряд схвалив постанову «Про внесення змін до Положення  про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії». Відповідний проект розробили у Міністерстві енергетики спільно з НКРЕКП.

Ключові зміни:

  • зменшено обов’язкову частку продажу електроенергії ДП НАЕК «Енергоатом» (частка продажу в рамках механізму ПСО на сьогодні складає 80%). Продаж здійснюватиметься по 1 коп. за кВт·год в обсягах, необхідних для задоволення потреб побутових споживачів в торговій зоні «ОЕС України» (близько 50-55% від прогнозного обсягу відпуску електроенергії ДП «НАЕК «Енергоатом»). Решту електричної енергії ДП «НАЕК «Енергоатом» зможе продавати на різних сегментах ринку на конкурентних умовах;
  • зменшено обов’язкову частку продажу ПрАТ «Укргідроенерго» в рамках механізму ПСО з 35% до 30%. Решту електричної енергії підприємство також зможе продавати на різних сегментах ринку на конкурентних умовах.

Отже, буде збільшено обсяг електричної енергії, який НАЕК «Енергоатом» та «Укргідроенерго» зможе реалізувати за двосторонніми договорами та на інших сегментах ринку, що в свою чергу дозволить покращити фінансову ситуацію зазначених державних підприємств.

Як зазначала раніше в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець, документ передбачає, що НАЕК «Енергоатом» отримає можливість продавати на ринку двосторонніх договорів до 40% електроенергії.

Урядовий портал

За темою:

Для мінімізації тарифу на передачу необхідно змінити чинний механізм ПСО
Мінекоенерго щодо нової моделі ПСО
Всеукраїнська Енергетична Асамблея: Останні зміни ПСО відкривають доступ промисловості до атомної електроенергії
Борги Гарантованого покупця сягнули 20 мільярдів
Про ринок електроенергії – що робити, бо він розвалюється на очах

Може зацікавити

Чому на зиму краще виїхати з міста