Відновлювани джерела енергії

Вебінари WWEA

Всесвітня вітроенергетична асоціація (WWEA – World Wind Energy Association) запустила серію вебінарів, в рамках яких експерти з усього світу надаватимуть інформацію щодо останніх змін у сфері вітрової енергетики.

Перший вебінар відбувся 16 квітня і був присвячений огляду світових ринків вітрової енергетики. Протягом вебінару експерти з Австралії, Бразилії, Німеччини, Індії, Італії, Китаю, Республіки Корея, Японії, Північної Америки, Пакистану, Росії, Туреччини та України презентували оновлену інформацію щодо змін на національних вітроенергетичних ринках у 2019 році та подальших перспектив розвитку глобального вітроенергетичного сектору з урахуванням випливу пандемії COVID-19.

Ключові висновки експертів:

  • Загальна потужність усіх вітрових турбін встановлених по всьому світу, станом на кінець 2019 року, досягла 650,8 ГВт.
  • У 2019 році було додано 59,7 ГВт нових вітроенергетичних потужностей по всьому світу, що значно більше ніж у 2018 році, коли було встановлено 50,3 ГВт нових вітрових потужностей.
  • 2019 рік став другим по швидкості розвитку вітрової енергетики роком при сумарному темпі розвитку вітроенергетики у 10%, що на 9,3% перевищує темпи розвитку 2018 року, проте є нижчим ніж показники 2016 та 2017 років.
  • Частка вітростанцій, встановлених в світі протягом 2019 року, у глобальному споживанні електроенергії становить 6%.
  • Китай та США утримують передові позиції за розвитком вітроенергетичних проєктів. Протягом 2019 року ними було введено в експлуатацію 27,5 ГВт та 9,1 ГВт нових ВЕС, відповідно. Ці показники стали найвищими за останні 5 років для обох країн.
  • Що стосується Європи, то в більшості країн політична підтримка розвитку вітроенергетичного сектору була доволі слабка, через що відбувся спад на ринках. Найбільший спад відчула Німеччина, яка встановила лише 2 ГВт нових вітроенергетичних потужностей у 2019 році порівняно з 6,2 ГВт у 2017 році.
  • Усі спікери дійшли одностайності в тому, що пандемія COVID-19 негативно вплине на розвиток глобальної вітрової енергетики у 2020 році, проте при правильних та ефективних діях урядів криза може закінчитися дуже швидко.

Андрій Конеченков, Голова Правління УВЕА та Віце-президент WWEA був одним із спікерів вебінару. У своїй презентації пан Андрій надав огляд розвитку не лише вітроенергетичного ринку України, а й країн СНД.

Микола САВЧУК, УВЕА

За темою:

Заява ЄУЕА та УВЕА щодо ситуації навколо «зеленого» тарифу

RENPOWER UKRAINE 2020

Україна прямує до IRENA

Вітроенергетичний сектор України. Перспективи розвитку

Може зацікавити

GreenExpo 2024